Obec Poděšín
oficiální stránky obce

Mobilní rozhlas

Facebook

Knihovna

Starý web

Forum 

Rekord Jitrnice

 Tadeáš Vencovský a Roman Landa st.     2020

Při domácí zabijačce se mě můj vnuk Tadeáš zeptal, jaká je nejdelší jitrnice v České republice. Odpověď jsem neznal. Tadeáš zapátral na internetu a našel rekord řezníků z Hodonína, který činil 7,52 m. Tak jsem řekl „Jdeme do toho“. Předchozí zkušenosti s délkou jitrnic jsme neměli skoro žádné. Na oslavu v rodině jsme vyzkoušeli maximálně délku 3 metrů.

Den D

Prasátko Mirka jsme zabili den předem, abychom měli na přípravu dost času. Nejtěžším úkolem bylo otočit a vyšlemovat co nejdelší střevo a to mi dá každý řezník za pravdu, že to není jednoduché.  Ráno v sobotu se dalo vařit maso (hlava, vnitřnosti, kolena) a pokračovali jsme v klasické zabijačce.  Rekord mohl začít, až přijela TV Nova. Kolem 10. hodiny přijel redaktor David Pik s kameramanem. Po krátkém rozhovoru, jak bude celá akce probíhat, jsme mohli začít.

Příprava prejtu: Namleté vařené maso se smíchalo s játry, rohlíky, kořením a česnekem.  Vnuk Tadeáš vše smíchal s krupicí, polévkou a já jen dosolil.

Prejt se přemístil do 7 litrové nabíječky a začalo se plnit střevo. Ze začátku jsme nevěděli, jak máme točit jitrnici do hrnce, jelikož se nám pořád přetáčela. Po 3 metrech jsme přišli na správný způsob a šlo to samo. Na výrobu jirnice jsme nabíječku museli naplnit ještě jednou. Po té jitrnice putovala do vodní lázně. Po 20 minutách jsme jitrnici zchladili a přemístili na stůl. Nyní nastalo to nejtěžší, přendat jitrnici do speciálně vyrobeného držáku, který připravil rodinný truhlář.  Byl to boj, ale vše se podařilo, jak jsme si v duchu přáli.

Tento rekord bychom chtěli věnovat pradědečkovi Tadeáše, mému tchánovi Františku Bláhovi, který již není mezi námi. Přivedl nás k tomuto řemeslu, které se nám stalo koníčkem a díky tomu předávám své zkušenosti svému vnukovi Tadeášovi, který bude již čtvrtou generací v rodině.

Rekord nejdelší jitrnice byl zapsán ke dni 7. 1. 2021 do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.

 

Reportáž TV NOVA:

https://tn.nova.cz/clanek/na-zabijacce-reznici-vytvorili-jitrnici-ktera-se-zapise-jako-cesky-rekord.html?fbclid=IwAR3JjafbjzvFqWQbzAfOEIyCcIiszF4Cfr1xaVKZXxvjwyh0LITwoLFL0Wo

 

ŽĎÁRSKÝ DENÍK:

https://zdarsky.denik.cz/zpravy_region/obri-jitrnice-z-podesina-podivejte-se-jak-reznici-vytvorili-novy-cesky-rekord.html

 

PELHŘIMOV:

https://www.dobryden.cz/rekordy/jidlo-piti/nejdelsi-jitrnice/

 

JIHLAVSKÁ DRBNA:

https://jihlavska.drbna.cz/z-kraje/zdarsko/13582-foto-behem-domaci-zabijacky-vznikla-rekordne-dlouha-jitrnice-merila-skoro-12-metru.html