Obec Poděšín
oficiální stránky obce

Mobilní rozhlas

Facebook

Knihovna

Starý web

Forum 

Jak je v USA – v New Yorku

Jak je v USA – v New Yorku

1.

Chtěla bych  napsat pár slov o mém výletu do města New York, jenž

jsem absolvovala s kamarádkou na přelomu letošního září a října, a těm, kteří by se tam chtěli podívat, předat užitečné nebo zajímavé tipy. Dnes přináším spíše obecné a organizační informace, konkrétně o městě a jeho zajímavostech napíšu ve vydání příštím.

Na úvod bych chtěla říct, že jsme se vydaly samy dvě a vše si od začátku až do konce naplánovaly a zařídily samy – každopádně je to mnohem lepší, než využít služeb cestovních kanceláří a jejich delegátů, protože jen Vy jste pánem svého času a můžete si tak New York lépe vychutnat a program si naplánovat podle svého uvážení. A určitě je mnohem větší dobrodružství pustit se do světa na vlastní pěst.

Cesta vypadala tak, že jsme letěly s leteckou společnostní Tap Portugal nejprve z Prahy do Lisabonu a zde přes noc čekaly a druhý den v poledne letěly na letiště Newark. Nocovat na letišti zrovna tady bych nikomu nedoporučovala, nebyla zde k tomu uzpůsobená žádná místnost ani lavičky a všude byla nepředstavitelná zima. Samozřejmě se dá letět i přímo, je nutno ale počítat s vyšší cenou.

Jak jsem už psala, přiletěly jsme na letiště Newark, které se nachází asi jednu až dvě hodiny jízdy od centra Manhattanu (podle hustoty provozu). Každou půlhodinu jezdí pravidelně autobusy z letiště i na něj, není tedy problém se tam rychle dostat. Lze využít i služeb pověstných žlutých taxíků, my ale zvolily variantu levnější. Autobus nás vysadil přímo na nejznámějším a nejživějším náměstí Times Square, nacházejícím se na křižovatce známé Brodwaye a 7th Avenue. Byly jsme samozřejmě dost překvapené, ale určitě příjemně. Jen už se trochu stmívalo a vůbec jsme nevěděly, jak daleko a kde přesně je náš hotel a jak se tam dostat J Ale metro, které je na každém kroku a v jehož linkách je velice snadné se orientovat, jsme našly velice rychle a dojely jsme, kam jsme měly. Bodla nám i pomoc velice ochotných lidí. To bych chtěla zdůraznit, že Newyorčané jsou velice milí a ochotní a nejednou se nám stalo, že když nás viděli táhnout kufry nebo vytahovat mapu, hned se sami od sebe přátelsky zeptali, co potřebujeme nebo co hledáme a pomohli nám nebo se s námi dali jen tak do řeči. Nic takového se Vám v Praze nebo jiných velkých městech naší republiky pravděpodobně nestane … J

Atmosféra, která v New Yorku všude panuje, se nedá dost dobře slovy popsat. Můj první pocit, který jsem hned po příjezdu měla, byl takový, že jsem se tam cítila úplně jako doma, jako kdybych tam nebyla poprvé. To se mi jinde v zahraničí nestalo. Možná to bude i tím, že jde o město kulturně i etnicky různorodé z důvodu imigrace trvající už od jeho založení. A i když jde o město veliké, nemůžete se zde ztratit, ulice jsou opravdu přehledné, stejně jako metro, jak už jsem výše zmínila.

Bydlely jsme v jednom z nejlevnějších typů ubytování v New Yorku – a to v hostelu v Queensu, nikoli tedy v centru, kde jsou ceny zase úplně někde jinde. Musím ale říct, že jsme byly maximálně spokojené – hostel byl velice čistý, nový a moderní a nacházel se pár kroků od metra, jímž se dalo za pár desítek minut dojet do centra. K dispozici byla i malá čajovna, moderní vybavená kuchyň a internet. Na pokoji nás bylo celkem 8. Denně se většina lidí vyměnila, takže jsme stačily poznat vrstevníky ze všech koutů světa – nejčastěji Francouze, Turky, Němce a pár nocí s námi strávil i Tchaj-wanec.  Možná by tento způsob nocování nevyhovoval každému, ale neměly jsme s tím nejmenší problém, většinu času jsme stejně trávily ve městě a o věci jsme se bát nemusely – nekradlo se a existovala i možnost využít trezor přímo na pokoji. Jediným problémem bylo to, že ne všichni dobře snášeli naše vstávání o šesté hodině ranní.

2.

V tomto pokračování bych se chtěla zmínit už o konkrétnějších věcech,

o tom, co si v New Yorku nelze nechat ujít. Podařilo se nám víceméně pěšky projít celý Manhattan. Chodily jsme ale celé dny v kuse už od 6h od rána – můžete proto spíše použít metro či taxi. První den se naše cesty ubíraly do čínské čtvrti Chinatown a staré italské čtvrti – Little Italy. Charakteristické je pro ně vysoký počet čínských a italských obyvatel, typické obchody, pokrmy a restaurace či stavby. Návštěvu určitě doporučuji, uvidíte také něco jiného než typický New York s mrakodrapy a dýchne na vás jiná atmosféra. V dalších dnech jsme se vydaly na jih Manhatannu, odkud lze z Battery Parku jet trajektem na Sochu svobody a k vidění je zde třeba nová stavba po zbořených Dvojčatech nebo krásné muzeum amerických indiánů. Mimochodem, tady jsme také potkávaly ty nejhezčí černochy. J Když se přesuneme směrem na sever, tak zde nesmíte zapomenout navštívit velice známé Times Square, kde to opravdu žije – doporučuji hlavně noční návštěvu. Za návštěvu stojí i poblíž se nacházející Flatiron Building, knihova NY Public Library, Rockefeller Plaza nebo Empire State Building, z jejíhož vršku se nabízí krásný výhled na celé město (když zrovna náhodou není mlha). Po okrajích Central Parku (o kterém vám povím příště) zhruba uprostřed se nachází dvě muzea, která musíte za každou cenu navštívit. Prvním je The Metropolitan Museum of Art, kde je k vidění např. staré egyptské umění v podobě nejrůznějších soch, řecké, asijské či australské umění nebo historický nábytek, ale i moderní americké umění v podobě obrazů. Druhým je American Museum of Natural History. Nejvíce mne zaujala výstava celých koster dinosaurů, vycpaná zvířata žijící od sahary až po tundru nebo výstava a dokument pojednávající o vzniku vesmíru.

3.

Dnes bych chtěla zakončit své vyprávění o pobytu v New Yorku, a to

hlavně zmínkou o Central Parku. Ten se nachází zhruba uprostřed Manhatannu, má obdélníkový tvar a jeho rozloha je skoro 3,5 km čtverečných, což ho dělá největším městským parkem v celých Spojených státech. Je skvělé, že kdykoliv, když máte dost ruchu velkoměsta a turistů, můžete být rázem v přírodě užívat si klidnou atmosféru Central Parku.

Naše prohlídka Central Parku byla rozdělena do dvou dnů. V tom prvním, krásně slunečném, jsme se vydaly do jižní části, kde jsme hlavně procházely kolem jezer. Zde se nachází také ZOO. Druhý den, který přinesl svým sychravým počasím a mlhou zase úplně jinou atmosféru, jsme se vydaly po promenádě The Mall, k vidění  v severní části je také např. socha Columba, Vladislava Jagellonského, W.Shakespeara nebo H.Ch. Andersena.

Na závěr bych se chtěla zmínit o další čtvrti New Yorku, kterou jsme navštívily, a to o Brooklynu. Dostat se tam lze pěšky přes Brooklynský most – tato procházka určitě stojí za to. Metrem jsme potom dojely až na Coney Island, což je nejjižnější část Brooklynu s přístupem k Atlantiku. Zde už to bylo trochu jiné, než v centru, nebylo tu moc turistů, potkávaly jsme hlavně místní černochy nebo Židy.

Další dvě čtvrtě – Harlem a Bronx – jsme se rozhodly vynechat, netroufly jsme si tam samy dvě jít. Občas toho litujeme, protože by šlo určitě o zajímavý zážitek.   Libuše Dočekalová ml.